Voorbereiding FAQ
Voorbereiding FAQ
Voorbereiding
Hoe bereid ik me voor op de kennismakingsbehandeling?
U kiest een teststuk uit aan de voorzijde van uw lichaam. Minimaal dit gedeelte houdt u 6 weken uit de zon of zonnebank, bijvoorbeeld 1 oksel, of een stuk bovenbeen/ bikini, of onderbuik, of iets anders wat u zelf wilt, als het maar aan de voorkant is. Als u lang bruin blijft, dan moet u langer wachten totdat we daar kunnen testen, gewoon tot u uw oorspronkelijke kleur weer heeft op dat gebied. Lees meer.
U leest de informatie die wij opsturen grondig door. U let daarbij vooral op de medische contra-indicaties.
U laat minstens 10 dagen haartjes groeien op de lichaamsgebieden die u wilt laten behandelen, dus u scheert of epileert niet meer. Zodat wij de structuur en kleur van de haartjes kunnen zien. Het liefst maken wij ook nog een onherkenbare close-up foto ervan. Als het gaat om het gezicht, dan hoeft dit trouwens niet, dan kunt u beter de informatie afwachten die u gaat krijgen op de intake. Behandelt u uw gezicht gewoon zoals u gewend bent.
Op de dag van de intake scheert u het teststuk op uw lichaam wel heel glad, zelfs tegen de haargroeirichting in. Het teststuk is circa zo groot als een mobiele telefoon. U doet daar geen deodorant op, of bodylotion, parfum/aftershave, make-up, of wat dan ook.
Hoe verzet ik mijn afspraak?
Zodra u weet dat u niet kunt komen, verzet u uw afspraak direct. Het liefst via een SMS naar 06-24902749. Doet u dit alstublieft uiterlijk zodanig dat er 1 hele werkdag nog aan vooraf gaat. Op die dag kunnen wij het gat in de agenda nog proberen op te vullen.
Dat betekent: maandag een afspraak, dan uiterlijk donderdag ervoor verzetten (tot 21.00u). Anders brengen we de verloren behandeltijd in rekening. Zie ook de FAQ op de pagina klantenservice.
Over gelijktijdigheid met andere behandelingen:
scrubben, bleken, epileren, scheren, beautybehandelingen
Mag ik scrubben?
Ja, maar vertel het ons wel als dit korter dan 3 dagen geleden was. We moeten de apparatuur dan milder instellen. 1 x per week scrubben of peelen kan nuttig zijn als u al lang uit de zon bent gebleven, maar uw huid toch bruin blijft, terwijl uw afspraak eraan zit te komen.
Tip: er bestaat een `schuurpapierhandschoen’. Het is niet zacht voor de huid (dus schuur niet te lang op eenzelfde plek!), maar het maakt wel snel witter. Een ons bekend merk heet ironischerwijs `Velvet Touch’, en verwijdert ook meteen de haartjes (want daar is het eigenlijk voor bedoeld, alleen krijg je de volgende dag helaas weer de gebruikelijke stoppeltjes. Uit Canada geëporteerd door Curasense, Oud-Beijerland). Ligt bij de ontharingsmiddelen bij Etos en Kruidvat.
Mag ik haartjes bleken?
Bleken stopt u uiterlijk 2 dagen van te voren. Tegen de tijd van uw behandeling is de haarschacht weer helemaal donker aangegroeid, zodat deze de warmte naar binnen kan geleiden.
Hoe lang van te voren stop ik met epileren/harsen?
Uittrekken van haar in combinatie met laseren is niet aan te raden, in welke vorm dan ook: epilady, waxen, harsen, touwtjesmethode. Hoe langer u daarmee gestopt bent, hoe beter de behandelingen zullen aanslaan. We hebben de haartjes nodig ter geleiding van de warmte naar de wortel toe. Als er te weinig haartjes zijn teruggegroeid, heeft u nauwelijks rendement van de behandelingen en gooit u dus geld weg.
Het minimum aantal weken dat u niet meer mag hebben geëileerd voor de behandeling is 6. Bij sommige lichaamsdelen kan het langer duren voordat alle haartjes weer in hun kwetsbare fase zijn teruggekeerd zijn na het uittrekken, zelfs 24 weken!
Scheren mag altijd wel, zo vaak als u wilt. Als u scheren een naar idee vindt (bijvoorbeeld op het gezicht van een vrouw, of op de tepelhoven), mag u de stugge haren ook afknippen. Er bestaan kromme schaartjes voor. Dunne haartjes kunt u laten zitten en 1 keer in de 3 weken bleken met ontkleuringscrème. U kunt trouwens ook ontharingscrème gebruiken. Daarmee worden de haartjes als het ware versneld ‘afgesleten’ en dat geeft een heel ander idee dan het scheren. Er bestaat een mildere versie voor het gezicht.
Moet ik op de intake geschoren komen?
Voor de intake hoeft u helemaal niet te scheren, het is juist handig als wij kunnen zien welke kleur en structuur de haartjes hebben. U mag het teststuk wel scheren, als ter plekke droog scheren bij ons teveel irritatie zou opleveren.
Moet ik op de dag van de echte behandeling scheren, of 1 dag ervoor?
Voor de echte behandeling is het wel nodig dat u zorgvuldig gladgeschoren komt. U scheert dan op de dag zelf, met een mesje of met het scheerapparaat (niet de tondeuse, maar de gladde kant).
Er mogen geen stoppeltjes meer staan. Bij een gladde huid is de behandeling veel minder gevoelig omdat er geen warmte op de huid blijft hangen. U hoeft ons niet te laten zien waar de haren zitten, meestal is de schaduw toch nog goed te zien op een glad geschoren huid. Ook kunt u een wit oogpotlood meekrijgen waarmee u voor het scheren de grenzen kunt aftekenen.
Tip voor glad nat scheren met minder irritatie naderhand: gebruik een goede scheer-olie, bijvoorbeeld Amanprana razoli 3 in1 scheerolie, biologisch en plantaardig, vrij vanchemicaliën en conserveringsstoffen. Verkrijgbaar bij de Natuurwinkel.
Kan het ook zonder scheren? want ik ben bang dat het ervan gaat groeien. Dus stel dat de behandeling niet aanslaat, dan zit ik met meer haar opgescheept….
We horen deze ‘te nemen drempel’ vaak, al is wetenschappelijk niet te verklaren hoe een haarfollikel informatie zou kunnen doorkrijgen van de bovenliggende dode haarschubjes om dikkere en stuggere haartjes te gaan maken na het scheren. De meeste mensen ervaren echter dat scheren stugheid van de stoppels oplevert, omdat de uiteinden van de haartjes dan niet meer aflopend zijn in een dunne punt, maar hoekig. Je voelt dan altijd alleen maar het dikkere gedeelte van het haartje omdat de aflopende punt weg is. Net zoals wanneer je hoofdhaar pas geknipt is, dat voelt ook voller en stugger aan…
We stellen voor dat u zich er eerst middels een proefstukje van overtuigt dat de methode op uw haartjes werkt. Dus stel u wilt een gezicht met donshaartjes laten behandelen (hetgeen we zowiezo afraden…). Dan doet u nog even niets anders met de haartjes dan wat u gewend bent tot na de intake. Eerst testen we op een stukje huid met vergelijkbare haartjes (bovenarm? heup? onderbuik?). Desnoods een paar keer totdat u zeker weet dat het heeft geholpen. Dat is gratis. Dan pas beginnen we met de behandelingen op het gezicht. En we scheren dan altijd ter plekke, dus dat hoeft u thuis niet te doen. Daar knipt u slechts de dikke haartjes af.
Als er op het gezicht een blonde donslaag staat, met zo nu en dan een donkere ertussen, dan hoeft de blonde dons niet geschoren te worden, ook al staan ze om de donkere heen. Alleen de donkere (zo kort mogelijke) stoppel zal reageren op de behandeling.
Stel dat het toch waar zou zijn dat scheren dikkere en donkere haargroei veroorzaakt, dan is dit met een keertje harsen weer teniet gedaan. Vooral de touwtjesmethode is aanbevelenswaardig. Gaat u daarvoor naar een Turkse kapper. Die veroorzaakt geen pukkeltjes en ingroei en verslapte huid. Het gewone harsen of epileren met een pincet kan de groei juist stimuleren, en kan lelijke ingroei veroorzaken.
Ik kan zelf thuis mijn achterkant niet (laten) scheren, hebben jullie een oplossing?
Als u maar een paar eilandjes haar op uw rug heeft staan, kunnen wij best even scheren, dat neemt niet zoveel tijd in beslag en dan weten we ook precies waar we moeten behandelen. Maar als het gaat om het weghalen van een hele rug met haar, dan zullen we veel tijd kwijt zijn met scheren, gemiddeld een half uur. Deze tijd moeten we in rekening brengen. Mocht u niemand kunnen vinden om voor te scheren, behandel uzelf dan zoveel mogelijk alvast voor met een tondeuse, of ontharingscrème.
De bilnaad is vaak moeilijk door uzelf te scheren. U kunt een keer proberen of uw huid tegen ontharingscrème kan. Het huismerk van Kruidvat is milder dan de meeste ontharingscrèmes. Kijk goed in de bijsluiter voor het aantal minuten dat u het erop kunt laten zitten. Als het te lang erop zit, kan de huid te geirriteerd raken voor de ontharingsbehandeling erna.
Mag ik ontharingscrème gebruiken?
Ja, als uw huid ertegen kan. Lees goed de gebruiksaanwijzing over de tijd die het erop mag zitten. Als het te lang erop zit, kan de huid te geirriteerd raken en niet meer geschikt zijn voor de ontharingsbehandeling erna.
Is het verstandig om haargroeiremmers tijdens laseren te gebruiken?
Er bestaan crèmes op de markt die zeggen de haargroei te remmen. Gebruikt u die alstublieft NIET tijdens onze behandelprocedure. We willen immers zo veel mogelijk haarzakjes treffen, en daarvoor is het nodig dat er veel actief zijn. Bovendien moeten die altijd opgebracht worden na het harsen, en dat gaat niet samen met laserbehandelingen.
Over het gebruik hiervan in plaats van laser/licht-ontharing: we horen er geen spectaculaire verhalen over van de cliënten die het hebben uitgeprobeerd. Maar meldt u het ons vooral als u er uitstekend resultaat mee heeft gehad. Als het dierproefvrij is, en gifvrij voor de rest van het lichaam (bijvoorbeeld zonder parabenen), dan kunnen we het ook aanschaffen. Want het lijkt ons in theorie ideaal voor donshaartjes of witte en grijze haren die overblijven na laserbehandelingen.
Maar nogmaals: het is onlogisch het toe te passen tijdens een ontharingskuur met een laser, lichtflits of elos-apparaat. Stel dat het werkt, dan zou het de totale periode van de kuur verlengen. Het zou beter zijn om haargroeiversnellers in te zetten, want dan komen eerder alle cellen aan bod die een haar kunnen produceren en bent u uiteindelijk sneller van de haren af.
Kan laser-ontharen tegelijkertijd met andere beautybehandelingen, zoals botox, peelings, lichttherapie, siliconen?
Botox
Vraagt u het alstublieft voor alle zekerheid ook na bij de behandelaar van die ingrepen. Als u botox in de bovenlip of oksels heeft laten spuiten, moet minstens 6 weken gewacht worden voordat we op de oksels kunnen laseren.
Peeling
Na een peeling moet de huid weer helemaal rustig, dik en compleet hersteld zijn voordat we erop gaan werken.
Lichttherapieën
Er zijn verschillende lichttherapiën. We mogen wel behandelen als u ook LED-therapie ondergaat, maar niet behandelen als u UvA of UvB-straling krijgt.
Siliconen
Wij weigeren te werken over siliconen heen, want het is ons niet bekend wat het kan doen. Bovendien willen we niet de schuld krijgen als er bijvoorbeeld een van de vaak voorkomende complicaties ontstaat bij siliconenborsten. Zorgt u dus ervoor dat uw tepelhoven definitief al onthaard zijn voordat u uw borsten laat vergroten.
Kan er over een tatoeage heen behandeld worden?
Nee. Deze apparaten worden ook gebruikt om tatoeages te verwijderen. Donkere kleuren trekken de energie naar binnen, en dat betekent een overdosis warmte. Dus er is kans dat de huid korstjes krijgt die een paar weken later afvallen en dan blijkt dat de tatoeage is verkleurd. We zullen er daarom omheen werken als u uw tatoeage mooi wilt houden. Dan zult u voor dat stukje huid liever moeten blijven scheren of anderszins. Tenzij u het ontharen belangrijker vindt, en er voor kiest de tatoeage op den duur weer te laten bijwerken. Maar het zal pijnlijk zijn als we over de tatoeage heen werken. Dit geldt ook voor permanente make-up, bijvoorbeeld een liplijn of getekende wenkbrauwen.
Op de dag van de behandeling
Mag ik een pijnstiller innemen?
Voor de intake is dat niet nodig. Op de dag van de echte behandeling eventueel wel als u het teststuk vond tegenvallen. Maar alleen als het van uw huisarts en apotheker mag! Onze voorkeur gaat daarbij uit naar paracetamol, maximaal 2 tabletten bij volwassenen, en alleen als u ze niet al regelmatig inneemt. Vertelt u ons dan wel dat u ze heeft ingenomen, zodat wij niet hoger opdraaien omdat u weinig voelt.
Nota bene, de volgende pijnstillers zijn geenszins onschuldig: Rofecoxib, celecoxib, ibuprofen, diclofenac, advil, naproxen: Aleve, Naprosyn, Anaprox. Deze behoren tot de zogeheten NSAID’s. Deze verlagen het gehalte van prostaglandinen in het bloed. Daardoor kunnen bloedvaten vernauwen, en dat geeft meer risico op hart-infarcten en beroertes. Gebruik deze dus liever niet op eigen initiatief, maar alleen als uw arts het ermee eens is!
Mag ik verdovende crème opsmeren?
Ja, het mag. U kunt vragen bij de huisarts naar een verdovende spray: Xylocaine 10% spray (met lidocaïne 100mg per ml). Deze verdooft vrijwel direct als we het ter plekke opsprayen. Er bestaat ook een zalf. Deze gaat ook op recept via uw huisarts. Het heet EMLA (lidocaïne). Een uur voor de behandeling dik op de huid gesmeerd, en dan afgedekt met huishoudfolie, dempt het de gevoeligheid. Voor de test is het nog niet nodig en zelfs af te raden, want wij willen de zuivere huidreactie zien.
Er zijn nadelen aan het gebruiken van Emla-crème tijdens ontharing:
Het geeft meer huidirritatie en de huid zwelt wat op. Vooral bij een ELOS-behandeling is dat nadelig: doordat er vocht in de huid komt, komt er meer geleiding van de RF van de ELOS. Dat is te heftig voor de huid.
Door het omhoogzwellen van de huid, komen de haartjes relatief dieper te liggen. Daardoor kan het gebeuren dat IPL niet diep genoeg meer bij de haarworteltjes kan komen met de warmte. Dus de behandeling kan minder effectief worden.
Bovendien treedt vaak een onprettig nabranden op. En daarom is het ook af te raden voor de Laserbehandeling.
Wij hebben deze middelen niet in huis want ze zijn niet dierproefvrij. Bovendien is het voorschrijfplichtig in Nederland. De huisarts moet beoordelen of iemand gezond genoeg is om dit middel te verdragen op de huid (alles wat een mens op de huid aanbrengt, komt immers ook ten dele in de bloedbaan terecht en moet weer afgebroken worden door de lever en nieren). Sommige mensen zijn er allergisch voor. We vinden dat het een medische en individuele keuze moet zijn deze middelen te halen of niet, en zullen ons hier verder niet mee bemoeien.
Mag ik deodorant en aftershave op doen voor en na de behandeling?
Als wij op uw oksels gaan behandelen, moet u daar geen deodorant opdoen op de dag van de behandeling. Dit mag wel als wij niet in uw oksels hoeven te behandelen. Na een behandeling is het verstandig pas weer deodorant op te doen als u ziet en merkt dat uw huid volledig hersteld is (dus niet meer rood of bobbelig). Rexona Dry direct na de behandeling opdoen is niet aan te raden. Dit kan 1 week pijn opleveren (ervaring van een klant). Zorgt u ervoor dat er niets op de huid zit waar we gaan behandelen. Dus geen Aftershave en parfums, geen residuen van douchegels, geen bodylotion (een beetje dagcrème op het gezicht mag wel), geen stof, talkpoeder, make-up, pennestrepen, etc.
Moet ik iets meebrengen?
Behalve uw pinpas of geld hoeft u niets speciaal mee te brengen.
Wat kan ik het beste aantrekken naar de behandeling?
Als u voor de bikinilijn komt, is het handig als u de kleinste tanga-slip draagt die u maar heeft, zodat door die slip keurig de scheidslijnen worden uitgetekend en u niet bloot hoeft te liggen (u mag wel bloot liggen, maar het moet niet).
Komt u alleen voor de bovenbenen, dan kunt u gerust een hipster of boxershort aantrekken, tenzij u wilt dat wij ook de uitlopers op de billen behandelen (zo’n driehoekje), dan is een tangaslip wel handiger.
Als u voor de oksels komt, mag u uw onderhemd of bh aanhouden.
Als u de benen wilt laten behandelen, trek dan een ruime lange broek aan. Dit zal na de behandeling namelijk prettiger zijn. Een strakke spijkerbroek voelt wat ongemakkelijk aan wanneer de huid nog wat nagloeit en plakkerig is van de verkoelende gel.
Mag ik mijn bikinilijn behandelen als ik ongesteld ben?
Als u een tampon gebruikt, kunt u gewoon doorbehandelen tijdens de menstruatie.
Contra-indicaties
Als u zich bij ons aanmeldt voor een kennismaking, krijgt u een gezondheidsvragenlijst met toelichting opgestuurd en wijst het zich vanzelf. Maar hier alvast de belangrijkste op een rij en voor meer uitgebreide info kunt u kijken op de pagina: Voor dat u begint.
Welke medicijnen kunnen niet?
Algehele narcose korter dan 6 weken geleden, antibiotica, ontstekingremmers, penicilline, sommige antidepressiva, roaccutane, St. Janskruid: er moet 3 weken tot een half jaar gewacht worden na sommige medicijnen!
Waarom mag je eigenlijk niet behandeld worden als je zwanger bent?
Het kan eigenlijk geen kwaad want de warmte van de flitsen komt nooit dieper dan 4,5 mm (daar waar een haarworteltje staat). Dus het komt nooit bij de baarmoeder of eierstokken terecht. Maar de pittige prikkels die uw lichaam op sommige plekken te verwerken krijgt, kunnen stresshormonen oproepen. Deze bereiken de foetus wel. En doordat de algemene hormoonhuishouding anders is, is uw beharing dat ook, dus het is zinloos te behandelen. Misschien staan de haartjes helemaal niet in de groeifase. En uw huid kan met zonne-allergie reageren en extra pigmentvorming, vooral in het gezicht. Als u aan het proberen bent zwanger te worden, willen wij ook alleen maar behandelen als u ongesteld bent, of dat net geweest bent. Want alleen dan weet u zeker dat u niet zwanger bent.
Mag op ontstekingen behandeld worden?
Op ontstekingen van ingegroeide haren kunnen we wel behandelen. Vooral de ELOS heeft dan een helend effect. Over andere ontstekingen willen we graag dat u eerst advies aan uw huisarts vraagt.
Mag op een koortslip behandeld worden?
Op en in de buurt van een koortslip of gordelroos kunnen we pas behandelen 3 weken nadat er helemaal niets meer van te merken of zien is.
Diversen
Welke delen van het lichaam kunnen niet behandeld worden?
Ons criterium: waar u het goed glad heeft geschoren, kunnen wij behandelen, u zegt het maar. Maar er zijn enkele plekken waar we het om verschillende redenen afraden: de schedel, oren, in en op de neus, onder de wenkbrauw. Het kleine horizontale stuk tussen de beide wenkbrauwen kan wel.
Ik weet nog niet of ik een glad lichaam prettig vind, en of het mij eigenlijk wel goed staat. Kan ik het bij jullie eerst uitproberen door te laten harsen?
Wij komen hier helaas niet aan toe. In onze regio verwijzen we u graag door. Op de praktijk liggen nummers van behandelaars bij ons in de buurt. Dus bel gerust.
Worden mijn haren niet dikker van scheren?
Nee. In principe is dit goed te vergelijken met naar de kapper gaan. Wanneer je droge dunne en dode haarpunten hebt en je laat de kapper de puntjes eraf knippen, voelt het haar ook dikker aan. Wanneer je de haar scheert, groeit de haar verder vanuit zijn stam in plaats van het dunner puntje. Hierdoor lijkt de haar dikker terug te komen, maar is het dus hetzelfde principe als bij de kapper. Later wanneer de haar uitvalt, groeit de haar weer in hetzelfde smallere puntje en even dik als de vorige haren.