Verschillen laser en IPL/ELOS
Verschillen laser en IPL/ELOS
Verschillen van ontharing met laser en IPL/ELOS
Met welke techniek warmte toegevoerd wordt maakt in principe niet veel uit. Alle apparaten zijn van overheidswege goedgekeurd en veilig bevonden. Sommige apparaten zijn wel krachtiger dan andere of preciezer af te stellen. Het is een kwestie van uitproberen wat bij u het beste werkt.
Helaas hebben wij ervaren dat de moderne ontharingstechnieken minder geschikt zijn voor de van zichzelf al getinte huid, bijvoorbeeld uit Azië, Zuid-Amerika, Afrika, Arabië. Wij verwijzen u naar collega-instituten die het risico van vlekken op de gekleurde huid wel willen nemen. Op de witte huid is er geen risico op vlekken, tenzij deze nog gekleurd is door de zon of zonnebank.
Voor/nadeel van Laser
Het voordeel van Laser is dat het goed focust: die ene golflengte komt precies daar waar je wilt, namelijk in de haarwortel. Als het haar donker en dik is, dan zijn er in totaal uiteindelijk minder behandelingen nodig dan bij de andere technieken. Nadeel van Laser is dat het pijnlijker is dan IPL en ELOS. Maar met het voorkoelen van de huid en desnoods een verdovende creme komt iedereen er wel doorheen. Het kan zeer de moeite waard zijn laser meteen vanaf het begin te doorstaan. Het betekent dat het heel veel haartjes aanpakt die in de juiste kwetsbare fase staan. De pijnprikkel duurt maar heel kort, zolang als de lichtflits duurt (minder dan een tiende van een seconde). Het voelt hetzelfde uit uittrekken van een haar.
Voor/nadeel van IPL
Voordeel van IPL is dat het minder pijnlijk is dan Laser. Dit kan handig zijn om de eerste paar keren in te zetten als er nog veel dikke haren staan. Dan dunt het wat uit, zodat daarna een Laserbehandeling makkelijker te verdragen wordt. Het nadeel van IPL / flitslamp is dat het licht verstrooit op de huid en niet diep genoeg komt. Niet alle warmte gaat dus naar de haarwortel. Zodoende kunt u uiteindelijk meer behandelingen nodig hebben. Het kan bij IPL ook gebeuren dat de haartjes alleen maar beschadigd raken (lees: dunner en lichter worden), niet echt definitief uitgeschakeld. Dan kan de Laser deze dunne restharen later helaas ook niet meer uitschakelen.
Voor/nadeel van ELOS (combi Laser / IPL + een wisselstroompje)
Het voorgaande verhaal van voor- en nadelen van Laser en IPL geldt ook voor de ELOS, want daar zit ook een Laser in of IPL. Maar extra voordeel van de ELOS is dat het licht alleen maar gebruikt wordt ter geleiding van het stroompulsje dat erachteraan volgt. Dus het licht is minder belangrijk voor het uiteindelijke effect, en mag dan ook lager ingesteld worden. Het is een smalspectrum IPL (en werkt dus niet in op bloedvaatjes, couperose, pigmentvlekken). Dat alles betekent dat het nog minder pijn doet, het milder voor de huid is, en dat er meer kans van slagen is bij lichtergekleurde haren (tot en met asblond, maar dan wel met meer herhalingen). Het wisselstroompje dat het werk doet, is al decennia in gebruik bij elektrisch ontharen, dus daarvan weten we dat het definitief werkt. Nadeel van de ELOS is dat het per behandeling langzamer gaat, doordat de applicator niet zo groot is. Hele benen in 1 behandeling laten doen is zelfs bij een klein postuur dus niet mogelijk, want dat duurt langer dan 2 uren als we het nauwkeurig willen uitvoeren.
Klik hier voor klinische studies over het ELOS systeem