Donkere huidskleur
Donkere huidskleur
Donkere huidskleur
Als uw voorouders oorspronkelijk kwamen uit: Azië zoals India, Pakistan, Pacific, Molukken; Arabië, Zuid-Amerika, Afrika. Dan moeten we rekening houden met grotere pigmentcellen dan in de witte huid. Deze absorberen meer ontharingslicht.
Consequenties helaas:
- Van te voren heel lang uit de zon blijven
- Voorzichtiger en dus vaker eerst testen
- Risico op tijdelijke vlekken
- We behandelen alleen het gezicht als wij uw huid na vaak testen echt goed kennen en zeker weten dat het goed gaat
- Dun haar kan niet aangepakt worden
- Meer behandelingen nodig
Better safe than sorry!
Wij hebben op de donkere huid met alle technieken bijwerkingen meegemaakt: pijnlijke schroeiplekjes die resulteerden in langere tijd donkere of witte vlekken, ook al zetten we de apparatuur heel mild. En ook al was het al veel behandelingen goed gegaan. Gelukkig herstelde de huid zich altijd weer, maar we willen er niet meer wakker van liggen.
Vandaar dat we bij gekleurde huid alleen bij hoge uitzondering op het gezicht willen werken. We moeten dan hebben kunnen constateren met veelvuldig testen dat uw huid er goed tegen kan. We zullen dan alleen behandelen als u het niet erg vindt dat er vlekken kunnen ontstaan die zelfs anderhalf jaar nog te zien blijven.
We adviseren u ook te rade te gaan bij een collega in Hoogmade, zij is gespecialiseerd in de gekleurde huid: Nabila de Winter, tel. 06-40017840. Daarnaast zou u contact op kunnen nemen met een praktijk waar gebruik wordt gemaakt van de Nd Yag Laser. Hier hebben wij van klanten met een donkere huid (huidtype 5, weinig verschil tussen de haar- en de huidskleur) veel goede berichten over gehoord. Verzeker u wel dat u naar een praktijk gaat waar ze veel ervaring hebben met de donkere huid, ons advies is altijd: eerst testen, dan behandelen!
Dit is een voorbeeld van een man met een donkere huid:
Op het forum van Haarweb kunt u het ervaringsverhaal lezen van de man op deze foto’s.
Veelgestelde vragen:
Hoe donker bedoelen jullie?
Ook al ziet u er lichtgetint uit, als tenminste één van uw voorouders uit Azië, Arabië, Afrika, Zuid-Amerika kwam, moeten wij extra oppassen bij het behandelen. De pigmentcellen in uw huid kunnen groter zijn en actiever dan ze lijken. Dit betekent dat wij niet op uw gezicht willen werken. Wilt u delen van uw lichaam laten behandelen, dan zijn wij daartoe bereid (met extra testsessies), mits u bereid bent het risico te nemen op vlekken die lang nog kunnen opvallen. Dit risico loopt u vooral wanneer u van gewone wondjes, zoals van muggebeten, puistjes, ingegroeide haren, sneetjes e.d., langere tijd een opvallend donkerder littekentje overhoudt. De huid verdedigt zich dan dus tegen “aanvallen” met extra pigment-aanmaak.
Als u een van oorsprong lichtgetinte mediterrane huid heeft (bijvoorbeeld Marokkaans, Spaans, Turks), maar de huid herstelt zich snel en met dezelfde kleur na een wondje, dan kunnen we u meestal wel behandelen. We blijven wel voorzichtig.
Twijfelt u of uw huid geschikt is om behandeld te worden, mail dan een digitale foto naar ons, zodat wij kunnen beoordelen of we het risico durven nemen (dit hoeft geen foto van uw lichaam te zijn, mag ook portret).
Hoe lang moet ik uit de zon blijven?
Er mag drie tot vier maanden geen zon of zonnebank op het stuk huid komen dat u wilt laten behandelen. Het liefst gedurende de hele kuur niet. Als u toch zon heeft genomen, moet u minstens 12 weken wachten alvorens u te laten behandelen op die plek. Zorg dat het uw oorspronkelijke huidskleur heeft.
Opgelet: het is niet voldoende om uw huid in te smeren met een sunblock of ermee in de schaduw te blijven. U moet het stuk huid dat u wilt behandelen altijd met kleding bedekken, en die kleding mag niet te dun zijn! Een bikinibroekje beschermt bijvoorbeeld niet genoeg, daar doet u nog een sportbroekje of een dubbelgevouwen handddoek overheen.
Wat kan ik zelf nog meer doen voor de veiligheid?
Zorg dat u ‘lekker in uw vel zit’. Belt u ons voor een behandeling ruimschoots op tijd af als u zich niet lekker voelt of herstellende bent van een ziekte, want het is onze ervaring dat een donkere huid die eerst wel goed bestand was tegen de behandelingen, ineens overgevoelig kan reageren als er kort geleden iets gaande was in iemand’s lichaam, ook al was het een week geleden een griepje!
Als u tijdens de behandeling merkt dat het ineens veel gevoeliger is dan u gewend was, moet u het echt zeggen en niet doorbijten. Dat moeten we naar het alarm luisteren dat uw lichaam geeft en het apparaat veel milder zetten of de behandeling deze keer staken helaas. Nota bene: de flitsen worden alleen door haartjes en actieve pigmentcellen opgenomen. Het is dus wel veilig voor de rest van het weefsel. Het wordt niet opgenomen door bloedvaatjes, niet door lymfeklieren, niet door talgkliertjes, niet door bindweefsel en andere huidcellen.
Hoe groot is het risico op tijdelijke vlekken bij donkere huid?
Groot! Ook al zeggen leveranciers dat alle apparaten geschikt zijn voor alle huidskleuren. Soms lijken schroeiplekjes en vlekjes de tijdelijke prijs die betaald moet worden voor goed uiteindelijk ontharingsresultaat. Het kan ook ineens optreden als u al een paar behandelingen gehad heeft, ook al wordt met precies dezelfde instellingen behandeld. Gelukkig trekt het altijd weer weg, meestal binnen een paar maanden, maar soms is het anderhalf jaar nog te zien!
Meestal ontstaan vlekken als direct na de behandeling een nagloeiing optreedt. Een ijspak blijkt daar niet tegen te helpen. Een paar dagen na de behandeling ontstaan blaartjes, of korstjes zoals van een schaafwondje. Als die geheeld zijn, ontstaan donkere vlekken. Langzamerhand bleken ze weer op. Als de verbranding wat dieper optrad, kunnen lichte vlekjes overblijven. Deze herstellen uiteindelijk wel weer, vooral wanneer u geleidelijk in de zon gaat. Als u het risico op vlekken niet wilt nemen, kunnen we niet behandelen.
Tip: smeer na een heftige behandeling met Calendulan-emulsie van VSM. O.a. verkrijgbaar bij Kruidvat. Nota bene: Kies expliciet de emulsie of zalf, niet de gel of crème. De 2 eerstgenoemde zijn zo zuiver mogelijk, zonder al te veel chemische hulpstoffen zoals PEG20 of carbomeren of metylparabenen. Het mag gebruikt worden op de intacte huid, dat betekent dat er geen open wondjes op de huid mogen zijn. Als er een korstje op zit, is de huid wel beschermd en dan kan het gerust gebruikt worden over de korstjes heen.
Hoe werken jullie voorzichtiger?
We doen twee keer een test. Eerst een relatief milde test op een onopvallende plaats, bijvoorbeeld in de oksel of onderaan op de onderbuik. Na 72 uur blijkt of de huid er goed tegen kan. Vervolgens komt u weer naar de praktijk en is een tweede test nodig met een hogere intensiteit om te zien of het voldoende ontharing teweeg brengt. Pas 3 weken later als er zonder ellende duidelijk verschil in haargroei is, kunnen we van start gaan met de behandelingen.
We zetten bij voorkeur mildere apparatuur in zoals de ELOS want die heeft diverse beveiligingsmechanismen (zie verder de pagina over de ELOS). Als dat niet werkt, wordt wel de Laser gebruikt.
Tijdens iedere behandeling wordt weer een klein stukje getest met een hogere instelling. Als dat goed gaat, kunnen we de keer erop die instelling voor het geheel gebruiken. Het langzamerhand opvoeren van de intensiteit is nodig om te voorkomen dat de donkere huid 2 keer zoveel behandelingen nodig heeft dan de lichte huid. Zodra er een spectaculair resultaat wordt bereikt, voeren we niet verder op, tenzij de haartjes dunner worden van de behandeling.
Kan wel op ingegroeide haartjes behandeld worden?
Ja, dat gaat prima. Tijdelijk worden de ontstekingen en vlekjes van ingegroeide haren misschien wat donkerder, maar op den duur treedt ingroei veel minder op, want er zal minder haargroei zijn. De huid wordt gestimuleerd in haar helingsprocessen. En de warmte van de flitsen ontsmet eventuele ontstekingen. Het hele gebied wordt rustiger.
Waarom behandelen jullie liever niet op het gezicht?
Het risico is echt groter. Vlekken op het lichaam kun je nog verbergen met kleding, maar als zoiets op een gezicht gebeurt, is het een ramp. Als u toch perse uw gezicht wilt laten behandelen, omdat het altijd goed is gegaan op uw lichaam, dan zullen we u toch liever doorverwijzen naar instituten die deze verantwoordelijkheid wel willen nemen. Dat het goed ging op uw lichaam wil niet zeggen dat het altijd goed zal gaan op uw gezicht. Zelfs als het een paar keer goed is gegaan op uw gezicht, kan het ineens alsnog mis gaan, ook al staat de apparatuur precies hetzelfde ingesteld.
Tip: in onze regio doet Nabila de Winter de gezichtsbehandelingen: 071-5012060. Zij heeft zelf ook een donkere huid. U kunt haar het beste e-mailen: artistiquebeauty@ziggo.nl.
Is het pijnlijker op de donkere huid?
Nee. De meeste klanten vinden het best te doen. Niet leuk, maar wel te doorstaan.
Om de gevoeligheid te dempen kunt u aan uw huisarts een verdovende zalf vragen, lidocaïne, merk: Emla. Dit smeert u een uur voor de behandeling dik op, en doet er dan een plastic huishoudfolie overheen zodat het goed kan intrekken. Er zijn echter nadelen aan deze crème verbonden, zie bij bijwerkingen-en-pijn
Extra pijnstillers slikken van te voren wil ook nog weleens helpen. Dit kan een sterke dosis zijn via de huisarts. Vertelt u ons dan wel dat u dit heeft ingenomen, zodat wij weten dat uw pijngewaarwording veranderd is.
Waarom kan dun haar niet aangepakt worden?
We behandelen geen dunne haartjes en donshaartjes, zoals bij vrouwen vaak groeien op de buik, bovenbenen en bovenarmen, want die vergen een veel kortere flitstijd van het apparaat dan stugge dikke haartjes (10 – 20 milliseconden), terwijl donkere huid alleen langere pulstijden kan verdragen (minstens 30 ms, 100 ms). Er bestaat zelfs het risico dat licht-behandelingen de haargroei stimuleert!
Als u een waas van dunne donkere haartjes heeft, kunt u die beter ontkleuren en accepteren… want het heeft geen zin er veel geld aan uit te geven bij ons.
Waarom zijn meer behandelingen nodig?
We moeten veel voorzichtiger zijn en zorgen dat de pigmentcellen van de huid niet de warmte gaan absorberen in plaats van de haarzakjes. We zullen dus het apparaat veel milder instellen. Dit kan betekenen dat u meer behandelingen uiteindelijk nodig heeft, soms dubbel zoveel helaas (8 – 12 keer!). Daar staat tegenover dat de haren ook vaak meer pigment hebben en dus makkelijker de lichtflitsen opnemen. Dat betekent dat er wel kans is dat het goed aanslaat. Zoals ook bij witte huid: bedenk met welk resultaat u tevreden bent: bent u blij met bijvoorbeeld 70-80 % haarreductie? Dan helpen we u graag. Maar wilt u 100% glad worden, dan is dat niet realistisch….
Hoe weet ik of het de goede kant op gaat?
Als iedere keer na de behandeling er duidelijk verschil optreedt met vroeger. Bijvoorbeeld: direct na de behandeling groeit het nauwelijks, het lijkt weken stil te staan. Of het groeit wel, maar valt een paar weken later uit, dan heeft u anderhalve maand lang kale plekken ertussen. Of het voelt veel zachter aan. Een paar weken voor de volgende behandeling kan het wel weer volledig teruggegroeid zijn, dat is normaal. Dat is gewoon de volgende nieuwe lichting haar.
Belt u ons vooral als u twijfelt, dan analyseren we wat er aan de hand kan zijn. U kunt altijd terugvallen op een gratis proef op dezelfde plek om te zien of herhaling meer effect geeft. Zodoende kunt u een blik werpen in de toekomst voordat u meer geld uitgeeft.